blogond22

Jak na spánek miminek? Zásady našich maminek.

Už víte, jestli používat zavinovačku?

Dlouhou dobu jste byla s miminkem doslova „jedno tělo“. Takže víte, že strávilo 9 měsíců pomačkané a pokrčené v těsném prostoru vašeho bříška a bylo mu tam velice dobře. To je jeden z mnoha argumentů, proč používat zavinovačku. I když je každé dítě jiné a na každé funguje něco trochu jiného, většina si bude v zavinovačce tak lebedit, že okamžitě usne.

Z našich zkušeností víme, že zavinutým miminkům není zima a ani je neprobudí tzv. Moorův reflex, kdy dítě bezděčně rozhodí ručkama (a obvykle se plácne do obličeje a tím se probudí). Navíc uvidíte, že se po houpání, chození a nošení mnohem lépe odkládá pevně zabalené dítě, které odložení do postýlky v podstatě nenaznamená.

Všimněte si, že už v porodnici vám sestřička zabalí dítě jako prvotřídní dáreček. Mohou se sice najít drobečci, kteří si vykřičí svobodu a budou raději cestovat a spinkat natažení přes celou postýlku, ale pokud si nevíte rady s uspáváním, začněte vyzkoušením pevného, bezpečného přístavu – zavinovačky.

Zhruba v době, kdy se vám miminko začne otáčet a více objevovat svět, můžete pohodlnou zavinovačku neutahovat a používat s peřinkou.

TIP pro vás: V našem e-shopu mamitati.cz nyní najdete i bílé zavinovačky vhodné ke křtu.

Jak důležité je větrání

Není to jenom náhoda, že děti nejlépe spí venku, v kočárku. Svěží a čerstvý vzduch prostě dělá zázraky. Všimněte si, že i vám dospělým se spí lépe ve vyvětrané ložnici s nižší teplotou. A jak toho docílit? Větrejte ještě předtím, než dítě uložíte ke spánku. Podle velikosti místnosti by měla stačit 5 minutová, intenzivní výměna vzduchu. Pokud bydlíte na vesnici, nebo v místech, kde není smog, můžete si v létě dovolit větrat ještě déle. V zimě to ale nedoporučujeme. Navíc, v oblastech, kde je silnější znečištění doporučujeme zvážit pořízení čističky vzduchu.

Možná jste už zaznamenali, jak nepříjemné je spát v přetopeném pokoji. Buďte odvážní a zkuste (jako naše babičky a maminky), jak se spí při teplotě cca 17°C.

V době rýmové nezapomeňte ani na spolehlivý zvlhčovač vzduchu – a ne, nemusí to být keramická nádoba s cibulákovým vzorem, kterou zavěsíte na topení. V dnešní době stačí vsadit na moderní novinky a výkonné ultrazvukové zvlhčovače.

Pod hlavičku nic nepatří

Víte proč? Děťátko by zkrátka mělo spinkat na rovné podložce, aby se jeho páteř dobře vyvíjela. Z vlastní zkušenosti vám ale doporučujeme skládat pod miminko látkovou plenku, která případně zachytí sliny i ublinknutí. Ale pozor, přeložte ji jenom napůl, aby bylo ležení pohodlné.

Hnízdečko a jeho útulný význam

Kolik místa zbyde v postýlce 120*60, když do ní položíte své miminko? Je to obrovská planina, kde se dítě nemusí cítit příjemně a bezpečně. Zamyslete se nad tím, co by mu mohlo pomoci.. Že by hnízdečko, které příjemně zmenší prostor pro ležení, nedovolí děťátku cestovat a zamotat se do pokrývky? Ano, právě proto v posledních letech tolik vzrostl zájem o hnízdečka. Jaké se vám bude líbit nejvíce? hladké, oboustranné, proplétané?

A nakonec? Vlastní rituál…

Jistota denního režimu uklidní nejen dítě, ale i vás. Nebudete přeci v osm večer panikařit, že už je TOLIK hodin a nic není připravené ke spaní.

Co doporučujeme? Ustálit si pravidelnou dobu večerního krmení, rozmyslet si, jestli budete koupat každý den, a dodržovat to. Mít nachystané pyžámko, (protože se vám klidně může stát, že večer zjistíte, že je všechno pobryndané, ublinkané a, však víte…)

Zkoušejte metodou „pokus – omyl“:

  • jestli potřebuje uspávat, nebo mu bude vyhovovat jenom položení do postýlky
  • jestli chce být zamuchlané, nebo upřednostní odkopané nožky.
  • jeho potřebu vaší blízkosti x klid vlastní postýlky

Věřte, že i když se dítě budí mnohokrát za noc, není to známka vašeho selhání, nebo nějakého problému. Všichni jsme se naučili kvalitně spát a děti prostě k tomuto učení potřebují čas.

TIP: Zvažte pořízení spacího vaku s nožkami i bez nožek. Větší děti určitě ocení nádherné povlečení s králíčkem Bingem, prasátkem Pepou, nebo s Bořkem stavitelem.

buďme v kontaktu
pokud se vám článek líbíl, sdílejte
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.