Jak připravit dítě do školky? Hravě!

Bojíme se toho všichni. Máma možná i víc?

Sotva dítě oslaví druhé – třetí narozeniny, začne nás hryzat vlezlá myšlenka. Není už nejvyšší čas na nástup do školky? 

Ale když to naše robátko je tak maličké. Jak obstojí v cizím prostředí? Co když nebude paní učitelka hodná? A co když si nenajde kamarády? Jsme mámy. Máme v hlavách spousty „co když“ ale pokud to dáme najevo, může se klidně stát, že dítě, které by jinak nemělo s ničím problém, se zasekne. Děti zkrátka vycítí naši úzkost. Určitě nechcete, aby bylo vystresované jenom kvůli vašemu strachu. Takže první rada nad zlato je – mámo, klid! (A pokud to jen tak s klidem neumíme, musíme se tvářit, že jsme nad věcí.)

Neztěžujme dětem zásadní přelom v životě jenom proto, že se sami bojíme. 

 

Prohlédněte si školku

Všechno jde, když se chce. A tak si sbalte batůžek a běžte se podívat na tu tajemnou budovu plnou překvapení. Udělejte si napínavý výlet a spojte ho s okouknutím školky. Uvidíte i hřiště? Báječné! Nemusíte přehánět nadšení, ale bavte se s dítětem o tom, co se asi tak běžně děje ve školce. Kde si děti hrají? Mají tam malé stolečky a židličky? Mívají společné svačinky? A chodí na procházky?

Přidejte i pár svých optimistických dojmů a zavzpomínejte na svou školku. 

 

Obdarujte dítě novinkami

Dostávat dárečky je tak příjemné, viďte? Nástup do školky se neobejde bez velkých nákupů. Už víte, co všechno musí školkáček mít? Při zápisu vám paní učitelka určitě dala seznam potřebných věcí. Většinou jde o:

  • bačkůrky (dbejte na jejich kvalitu)
  • zubní kartáček (pamatujte na výměnu – alespoň 3 x za školní rok)
  • jarmilky a vhodné oblečení do tělocvičny
  • gumáky a pláštěnku
  • pyžamko
  • spoustu pohodlného oblečení do třídy
  • oblečení na pobyt venku

Nezapomeňte si sbalit spolehlivého plyšového kamaráda.

Udělejte drobečkovi radost a alespoň některé věci vybírejte společně. Víte, kdo je jeho hrdinou? Možná jsou to autíčka z pohádky Auta nebo Elsa z ledového království?

 

Už se to blíží

První září je doslova za rohem. Zamyslete se, jestli není nejvyšší čas začít si zvykat na nový režim – sama se připravte na brzké vstávání a chystání snídaně.

Mluvte o školce. Je tak blízko, že budete chodit pěšky? Super! Každodenní procházky s maminkou nebo tatínkem jsou lákavé.

Budete dojíždět autobusem? Paráda, opět něco, na co se může dítě těšit.

 

Neslibujte odměnu a hrajte fér

„Když budeš hodný, půjdeme do obchodu a vybereš si hračku.“ – No, tak to není ta nejlepší taktika. Jestli ovšem neplánujete kupovat hračky den co den až do konce školního roku…

Zdá se to jako zajímavý způsob motivace, ale co tím vlastně říkáte? Že jít do školky NENÍ příjemné, ALE pokud to vydrží, dostane odměnu? Své dítě znáte nejlépe na světě právě vy. A vy také víte, jak s ním mluvit, stačí se nebát. 

Vyjasněte si, že školka není zlo, jen běžná věc. Když maminky a tatínkové chodí do práce, dítě chodí do školky. 

 

Na první školní den se připravte zvlášť pečlivě

To poslední, co ráno chcete je, aby vám praskaly nervy a do školky jste se vypravovali s pláčem (dětským i vlastním). Přivstaňte si a včas probuďte i školáčka. Je velmi důležité, abyste měli ráno pohodu. 

Zatím bylo dítě pouze s vámi a blízkou rodinou. Najednou se pouští do velkého světa a k tomu potřebuje spoustu odvahy i vaší lásky a trpělivosti. 

Přejeme vám, ať s přehledem zvládnete nejen první den, ale i všechny další.
buďme v kontaktu
pokud se vám článek líbíl, sdílejte
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.